miércoles, 29 de diciembre de 2010

Dropbox

El dropbox permet emmagatzemar arxius de qualsevol tipus a qualsevol ordinador i també des de la xarxa alhora. Per a poder utilitzar-lo es crea una carpeta en el nostre PC, on també s'hi pot accedir des d'interne, ja que es realitza una copia a través d'internet de tots els arxius que posem a la carpeta. D'aquesta manera tenim un mateix arxiu (amb el mateix contingut) el qual està emmagatzemat en ambdós llocs.

Per a poder tenir aquesta apliació abans t'has de registrar des de la pàgina principal: http://www.dropbox.com
A més, clicant aquí podreu trobar l'enllaç de descàrrega.

Clicant aquest enllaç que deixo a continuació (http://carolinagomezaniorte.com/sites/default/files/tour_3.jpg?1287322389) es pot veure una imatge molt interessant que representa una de les funcions més importants d'aquesta eina: ens deixa a entendre que si li passa qualsevol cosa a l'ordinador no passa res perquè els arxius estan guardats al dropbox i per tant no s'han perdut.

Aquest video en anglès extret del youtube explica molt bé com funciona el dropbox:

martes, 28 de diciembre de 2010

Conceptualització de la naturalesa de l'aprenentatge amb ordinador

  • La metàfora tutorial: l'ordinador com a tutor: 

    Aquesta metàfora representa tot aquell programari que representa el model tradicional d'ensenyament i d'aprenentatge, on l'ordinador fa de tutor a l'estudiant. L'ordinador té la capacitat de reproduir alguns aspectes de la relació entre el professor i l'alumne, ja que ambós formen la mateixa seqüència:   

    iniciació (docent/ordinador) - resposta (alumne) - avaluació (docent/ordinador)

    Tot i així els ordinadors no deixen de ser màquines, i pertant, no pot detectar les necessitats i el tipus d'error concret de cada alumne, per això és l'alumne que tria el seu nivell de coneixements. Els sistemes tutorials més utilitzats són els programes d'exercici i pràctica.

    Aquesta informació està extreta de: http://gestioinformacio.blogspot.com/2008/10/la-metafora-tutorial-l-com-tutor_24.html 


  • La metàfora de la construcció: l'ordinador com a alumne:

    És l'alumne que controla la màquina i no a l'inrevés.
    Es refereix a totes aquelles activitats on l'alumne construeix idees a partir de l'exploració en un ambient d'aprenentatge fet a partir de la descoberta. El nen, doncs, ha de descobrir i a partir d'aquí crear. Poden ser programes com Scratch o Logo (una mica més del Logo), on l'alumne crea els seus propis projectes i el professor queda en un segon pla.

    També però hi ha un altre sistema on el mestre té un paper més important: el de recolzar l'alumne amb l'aprenentatge, o sigui, es tracta d'una descoberta guiada. El que fa el professor, doncs, és tan sols seguir el procediment del nen i ajudar-lo sempre que ho necessiti.


  • La metàfora del laboratori: l'ordinador com a simulador: 
Són sistemes tancats en els que l'usuari pot manipular diversos paràmetres però no afegir-ne de nous, per tant hi ha menys llibertat que en el cas de la metàfora de la construcció Un exemple simulació pot ser el programa Crayon Physics o la Doctora xinxeta
Aquestes simulacions fomenten la reflexió i l'acció però tenen el perill de simplificar en excés els sistemes reals.
  • La metàfora de la caixa d'eines: l'ordinador com a eina
L'ordinador proporciona una experiència del món físic recreant diverses situacions. Pintar en pantalla n'és un exemple: no substitueix l'ús del pinzell i el llapis però els editors gràfics poden oferir noves possibilitats expressives i fomentar una actitud de revisió i correcció actives. També ens permet esborrar, desfer, canviar les propietats dels objectes...
L'ordinador actua com un amplificador de l'experiència d'escriure, dibuixar, classificar i permet fer les tasques d'una manera estimulant. A més, fa que ens centrem en els aspectes més reflexius, constructius i creatius.

En aquest document de google docs s'hi poden veure exemples de cada una de les metàfores: https://docs.google.com/Doc?docid=0Aa_Rmx63oL8fZGY4azJ3Y2tfMTU5aHRmMnh6aGs&hl=ca&authkey=COq6pbIP 


    El powerpoint

    El powerpoint és una bona eina de Microsoft Office per a fer presentacions ja que té moltes possibilitats creatives i també multimèdies. L'eix central del programa són les diapositives, que ens permeten posar textos, videos o altres recursos. L'extensió del programa poden ser pptx. o ppsx. Aquest programa no està en línia, per tant si es vol compartir s'ha d'utilitzar un altre recurs per penjar-lo o compartir-lo en xarxa.

    Els seus objectius en l'educació són:
    • Transmetre informació d'una manera ordenada i clara als alumnes.
    • Interactuar, emocionar, mostar, construir, incitar...
    • Fer més fàcil la comprensió d'idees que es volen mostrar.

    Aquí poso un enllaç a una pàgina del bloc d'un powerpoint que he fet , penjat a la xarxa pel SlideShare: http://laurasaiz.blogspot.com/search/label/Windows%20Movie%20Maker


    Un altre programa que també et permet la creació de presentacions, tot i que té varies característiques diferents és el Prezi (clicant trobareu un enllaç on hi ha una breu explicació de què és i d'alguna de les diferències que hi podem trobar amb el powerpoint).

    Què és el prezi?



    El prezi és un entorn virtual que permet compartir informació. Aquesta està ordenada, no per diapositives, sinó per un camí que el receptor pot anar seguint. Pot ser públic, privat o públic permetent còpia. A més, és un bon recurs per no utilitzar el doble discurs, és a dir, fer una exposició on l'emissor llegeixi tot el que està escrit, i per tant, el receptor ja pot llegir tot el que l'emissor està dient. El prezi és un bon element per crear a través de metàfores visuals (aquest és el cas del prezi que he creat).

    Un dels aspectes que aquest programa permet, a diferència d'altres com el powerpoint, és que sempre crees projectes en xarxa, i en canvi no te'l pots descarregar a l'ordinador. Això pot ser positiu ja que hi pots treballar des de qualsevol ordinador que tingui internet sense perdre el projecte creat, però també pot resultar un problema si no tens internet perquè no pots accedir-hi.

    Per últim dir que per descarregar-lo s'ha d'anar a la pàgina principal, www.prezi.com, i crear-se una conta (s'ha de clicar el botó "sing up"). Trobem tres tipus de prezi: Públic, enjoy, pro. Els dos primers es poden utilitzar gratuïtament, tot i que el prezi Enjoy per poder-lo tenir has d'estar en el món de l'educació, ja que requereix una contrasenya.

    jueves, 25 de noviembre de 2010

    GTIC: Edició d'imatges

    El Gimp és un bon programa per a l'edició d'imatges que us podeu descarregar si cliqueu aquí.
    A partir d'aquesta imatge que posaré a continuació, i amb l'ajuda del Gimp modificaré les imatges:



    • RETALLAR:
      1. Obrir la imatge
      2. Anar a "Caja de herramientas" a l'opció "Herramienta de selección de rectángulos".
      3. Seleccionar la zona que es vol retallar.
      4. Anar al menú inicial > Imagen > Recortar a la selección.
      5. Anar al menu inicial >Seleccionar > Nada
      6. Guardar amb un nom diferent (i entre 75 i 80 de qualitat).
      7.  
         

      GTIC: Creative commons

      Els creative commons són llicències que es posen a les obres i que ofereixen alguns drets a terceres persones per utilitzar aquestes obres però sota certes condicions.
      Aquestes condicions venen donades segons la llicència que s'ha escollit per a l'obra.
      Podeu trobar totes les llicències existents i com obtenir-les i utilitzar-les aquí.
      També he trobat un quadre que m'ha semblat interessant on s'hi espliquen les llicències. Deixo aquí l'enllaç per si algu n'està interessat: http://www.masternewmedia.org/images/creative-commons-license-types-pros-cons.gif

      Per últim cal dir que si mireu la part de baix del meu bloc veureu que aquest està sota una llicència de creative commons. Per a posar-la s'ha d'anar a la pàgina web que ja he linkat anteriorment. Un cop allà s'ha d'apretar l'opció: "Publica con cc". Després s'han d'escollir diverses opcions i per últim posar l'URL que correspon a la pàgina que vols per posar-hi creative commons. Si ja has fet tot això ja nomès cal copiar el codi d'HTML que et donen i enganxar-lo just davant de: </body></html a qualsevol lloc del bloc.



      Delicious: "Guardem, documentem i etiquetem"

      El Delicious és un servei de gestió de marcadors socials en web. Per poder-hi accedir primer de tot s'ha d'anar a la pàgina web i registrar-s'hi. Per a poder-ho utilitzar ràpidament i sempre que es vol, com a segon pas s'ha de baixar la barra d'eines del delicious al firefox. Un cop fet això s'ha de crear un perfil públic per a després publicar-lo en el bloc, tal i com he fet jo.
      Aquest ens serveix per linkar pàgines webs visitades i tenir-ne un registre de totes aquelles que voldràs tornar a visitar i per tant que les afegeixes a la llista. A més, et permet mostrar-ho a diferents espais web tal i com t'ho deixa fer al Blogger.

      Perquè sapigueu millor com funciona us deixo un powerpoint, en castellà, que està penjat a l'Slidesharewww.slideshare.net i la seva autora és Lourdes Barrosso. 

      GTIC: WIKI

      Els wiki són espais web on es van creant entrades (pàgines) on tots poden editar i guardar. Aquest permet fer llistes i que tothom hi afegeixi qualsevol cosa. A més, cada vegada que alguna persona actualitza, se'ls actualitza instantàniament a la resta.
      També es poden crear enllaços que creen noves pàgines i així organitzar. És molt fàcil ja que principalment només s'utilitzen tres botons principals: Editar, guardar i link (enllaçar).

      Un exemple de wikispace pot ser el que vam crear per a fer el treball col·laboratiu que us el deixo aquí, també us en deixo un altre que vam fer per educació física (clicar aquí)

      També us deixo altres wikispaces perquè pogueu fer-hi una ullada:
      Els wikis són una bona eina perquè:
      1. És una feina distribuïda.
      2. Ho pot veure tothom i així no es perd res.
      3. La informació està guardada tan sols en un lloc (per tant només hi ha una versió).
      4. Està online.
      5. Tothom hi pot col·laborar
      6. A l'història es pot veure qui ha escrit, per tant es pot saber el procés de creació del treball i també qui té les idees principals dins del grup. 
      7. Es pot posar en discussió si no s'està d'acord amb alguna cosa i tothom pot donar la seva opinió.

      martes, 23 de noviembre de 2010

      CONCEPTUALITZACIÓ: DINAR DE NADAL

      Aquest és el text a partir del qual he fet un mapa conceptual:

      El Dinar de Nadal

      Per Nadal tota la família es reuneix a casa l'avia Maria, ella fa el dinar per a tots i aquest normalment consisteix en una escudella, un plat de carn i també neules i torrons de postres. Com que l'Àvia ja es gran, normalment l'ajuden els seus dos fills en Joan i el Marc.

      En el dinar coincideixo amb les meves cosines i els meus cosins: La Maria, la Paula, en Genís i l'Eduard que són fills del meu oncle Marc. Cal dir que és un moment entranyable en el que parlem de totes les coses que ens han passat al llarg de l'any ja que ells no viuen a Barcelona com jo sinó que viuen a NewYork. Com sempre en arribar als postres en Genís fa el típic número amb els torrons d'Alacant i fa veure que se li trenca una dent. tothom riu menys la seva mare que pensa en el que costa el dentista.

      La meva germana, la Maria també ve al dinar, i aquest any ho fa amb el seu fil, en Ramon, que no menja ni escudella ni carn ja que encara té 3 mesos.

      El dinar comença puntualment a les dues del migdia i  acaba sempre a la mateixa hora, a les 5 de la tarda.


      Un cop llegiu el text podeu fer una ullada al mapa conceptual que vaig crear:

      GTIC: CONCEPTUALITZACIÓ

      Els mapes conceptuals són una bona eina per ordenar d'una manera esquemàtica qualsevol tipus d'idees. Un dels programes que existeixen per poder-ne elaborar és el CmapTools. Aquest programa és gratuït però no és lliure. Està creat per creat per l'Institute for Human and Machine Cognition. Per a descarregar-lo podeu clicar aquí.
      Aquest programa de conceptualització ens permet posar les idees principals a destacar i per tant, doncs, a l'hora de llegir-lo pots buscar més fàcilment allò que t'interessi. També cal dir que estableix una connexió directe entre els seus elements a partir dels connectors.
      El mapa conceptual ha de ser totalment objectiu, ja que forma part de l'hemisferi esquerre del cervell i no hi entren els sentiments en aquest.

      Aquí us posaré els avantatges i inconvenients que té un mapa conceptual virtual a diferència d'un mapa conceptual fet a mà.
      Avantatges:
      • Modificable
      • Potencia una bona presentació.
      • Té diversos recursos multimèdia que el fan més ric (links, fotografies..).
      • És online.
      Inconvenients:
      • Fa que hagis de dependre de l'ordinadors.
      • Necessites tenir el programa a l'ordinador en que el vulguis utilitzar.
      Un cop descarregat el programa, per començar a crear un projecte s'ha d'anar al menú principal a l'opció: Archivo> Nuevo Cmap. Seguidament sortirà un recuadre on s'hi ha de posar l'informació que es vulgui, en el cas de l'imatge  jo hi he posat: Cmaptool.


      Després, tal i com diu l'anterior imatge s'ha d'arrastrar la fletxa de sobre el requadre fins a obtenir un resultat semblant al de l'imatge que ve seguidament. S'ha de repetir aquest procés fins a tenir creat el mapa conceptual.


      Podeu veure un exemple d'un mapa conceptual que vaig crear a partir d'un text que ens va ser donat a classe: Dinar de Nadal

      martes, 9 de noviembre de 2010

      GTIC: GOOGLE DOCS

      Durant l'hora de GTIC, a classe, en petits grups hem explorat amb el Google Docs. El Google docs (Documents de google) és un servei gratuit, a l'abast de qualsevol persona, que permet crear en línia, compartir i publicar diferents tipus de documents, tan siguin documents de text, presentacions, formularis o fulls de càlcul. 

      Per saber com funcionaven, primer de tot ens hem creat una conta, i a partir d'aquest moment nomès ha estat necessari que una persona del grup fos qui crees el document i el compartis amb la resta del grup per tal que tothom hi pogués accedir.


      La primera tasca que hem realitzat ha estat un document de text, que podeu veure a continuació:



      Per a poder compartir aquest document de text al bloc he hagut de clicar el botó del costat dret del que posa: "Comparteix", un cop tenia el document obert. Seguidament seleccionar l'opció que diu: "Publica al web..", i desprès ja nomès queda modificar l'HTML del bloc posant-hi el codi que et donen.
      També es pot accedir al document a partir de l'enllaç d'URL que, seguint el mateix procediment trobes. En aquest cas, aquest URL és:  https://docs.google.com/document/pub?id=1lVA6p8uiMmn9NOgs2QZXFOXH2iAbD2uMvHD67vgru1c

      A més del document de text també vam crear una presentació, que he penjat clicant al costat dret del botó "Comparteix", i després "Publica/Incrusta". Tal i com s'ha fet amb l'altre document ara només falta copiar l'enllaç a l'HTML de l'entrada del bloc, i ja el tenim aqui!


      A part del document de text i de la presentació, el google docs ens permet la creació d¡un formulari. Amb el meu grup en vam crear un, que us poso a continuació per si voleu fer-lo. Un cop es responen les preguntes, aquestes passen a un full de càlcul dels documents de google, que tan sols el poden veure aquells que tinguin permís per part de l'administrador de l'arxiu. La creació d'aquest questionari virtual és una molt bona idea per no haver de passar cada una de les respostes a l'ordinador, com es feia anteriorment. 

      Per poder penjar el Formulari primer de tot s'ha d'anar a" Formulari" ( al menú situat a sobre l'arxiu), i seguidament a "Incrusta el formulari en una pàgina web". A partir d'aquest moment només serà necessari copiar el codi a l'apartat de "Modifica l'HTML de l'entrada del blog que volguem crear.
      Aquí teniu el Formulari:


      lunes, 8 de noviembre de 2010

      GTIC: Fluxogrames

      Els fluxogrames són una eina que s'utilitza per representar procediments que tenen l'objectiu de resoldre una tasca. Prové del món de la informàtica però actualment és ulitilitzat en àmbits molt diferents.
      Aquests permeten la planificació de tasques pròpies relacionades amb el desenvolupament de la tasca professional, però també per ensenyar als alumnes aquesta eina i et permet treballar temes com la presa de decisions, resolució de problemes, planificació, organització, apendre a ordenar idees...


      Per poder crear o llegir un correcte fluxograma s'ha de seguir una simbologia, que 


      podeu trobar clicant aquí.

      Així doncs, aquí us mostro el meu fluxograma on es mostra el procés que segueix la Laura per a travessar una cuïlla:


      martes, 26 de octubre de 2010

      GTIC: Creació d'un video

      L'altre dia a classe de GTIC vam iniciar-nos a la creació de videos amb el Windows Movie Maker, un programa que facilita la creació de videos a partir de fotografies o d'altres videos. A més d'afegir-hi so també ens dóna la possiblitat de posar-hi animacions per obterir un bon projecte. També afegeixo un power point que he fet on podreu seguir algun dels passos més bàsics que he utilitzat per fer aquest video. No és res més que un senzill manual per a qualsevol principiant. L'he penjat a http://www.slideshare.net/ ja que és un espai web que permet compartir power points.

      GTIC: El YouTube

      Què és?
      El youtube és un espai web on els usuaris poden penjar i compartir vídeos gratuitament. Tothom hi pot accedir, és un espai públic, però tan sols els usuaris poden pujar i comentar els vídeos. Fer-se usuari és totalment gratuït, només t'hi has de registrar.

      Com crear una conta?
      1. Primer de tot s'ha d'obrir el navegador, i posar: http://www.youtube.com/ a la barra de direccions.
      2. Clicar: "Crear cuenta".
      3. Seguidament posar les dades personals (correu electrònic, nom d'usuari, data de naixement,...). Acceptar.
      4. En aquest quart pas, et demanaran si ja ets usuari de google. Si ho ets hauràs d'iniciar sessió(a mà esquerra), i si no ho ets tindràs (a mà dreta) l'opció de crear-te'n una de nova.
      5. Un cop havent seguit els passos anteriors la conta ja estarà creada, i a partir d'aquest moment ja seràs usuari de YouTube, per tant ja podràs penjar, compartir i comentar vídeos.
      Com penjar un vídeo?
      1. Per poder penjar un vídeo s'ha d'haver iniciat sessió amb la conta ja creada.
      2. Després d'ha de clicar: " Subir", botó situat a dalt de tot a la dreta de l'explorador.
      3. Un cop fet el pas anterior s'ha de clicar un requadret groc que al seu interior hi posa: "Subir vídeo".
      4. Al clicar el botó, s'obrirá una finestra a partir de la qual hauràs de buscar i seleccionar l'arxiu que hi vols penjar.
      5. Només faltará esperar a que es descarregui tot el vídeo, i mentrestant s'han d'emplenar uns buits amb el nom del títol, una descripció, etc.

      miércoles, 29 de septiembre de 2010

      COED: UN TRAMVIA ANOMENAT TEXT

      Un tramvia anomenat text
      L’ésser humà per comunicar-se utilitza un codi escrit, que antigament ja s’utilitzava i actualment s’està reforçant gràcies a les noves tecnologies.
      Per dur a terme un procés de comunicació correcte cal que tant l’emissor com el receptor estiguin en el mateix context, i que aquest últim descodifiqui bé el missatge que està rebent.
      Cadascú, depenent de la seva cultura, els seus coneixements i la societat que l’envolta, pot interpretar el missatge d’una manera o d’una altra, fet que dóna lloc a missatges diferents.
      D’altra banda, no podem dir que els sinònims existeixin, és a dir, dues paraules d’un mateix significat no poden ser utilitzades en un mateix context, sinó que s'h d'aplicar la paraula precisa, i així evitar confusions.

      miércoles, 22 de septiembre de 2010

      CANÇONER

      Aquest espai el vull utilitzar per introduir-hi les diverses cançons per a nens que anem aprenent a la classe d'educació musical, per així poder-les consultar-ne la melodia, i fins i tot la lletra, sempre que es vulgui!
      QUINZE SÓN QUINZE:
      PEIX PEIXET:
      3 i 3 i 3:
      MARGARIDETA:

      Educació visual i plàstica: Percepcions

      Educació artística de l'any 1990 fins l'actualitat:
      L'autor amb més influència en els seus plantejaments en l'àmbit educatiu va ser Eliot W. Eisner. Les seves idees parlaven d'unes competències, que tenen una clara similitud amb les que han d'adquirir els estudiants de primària avui en dia , i que influeixen en l'aprenentatge artístic.

      Aspectes a tenir en compte en el procés d’aprenentatge:
      • Desenvolupar interpretació crítica: EXPLORAR, PERCEBRE, INTERPRETAR. 
      • Desenvolupar interpretació plàstica: INTERPRETAR I CREAR.
      • Paper social de la cultura visual: INFORMAR DE L’ENTORN CULTURAL.

      Percepció visual:
      La percepció és un acte cognitiu, és a dir, hi ha una relació entre el que veiem i el que sabem. És important desenvolupar la capacitat de percebre ja que així és més fàcil entendre el que ens envolta i també per entendre’ns a nosaltres mateixos. 

      Aquesta és selectiva en cada persona, fet que a vegades dificulta la percepció de qualitat, així doncs es necessita enriquir el procés perceptiu, tenint en compte:
      • un procés de desenvolupament de la diferenciació perceptiva (a partir de l’experiència).
      • una centralització perceptiva, procés de superació: fer adonar que el que té el nen al voltant el condiciona; saber donar relacions entre una cosa i una altra.
      • uns mecanismes cognitius, que estan donats per:
        1. Generalitzacions (el que esperem veure en un determinat moment per experiència).
        2. La història de la nostra vida (l’experiència fa que veiem determinades coses d’un camp visual i passem per alt l’altre).
        3. Les necessitats immediates, que provoquen marcs de referència que focalitzen el que veiem en un moment determinat.
        4. El marc de referència estètic, és a dir, la mirada de l’artista (descobrir com ens commovem)
      Hi ha dues teories que expliquen els continguts de les formes visuals:
      • Teoria de la Gestalt (les informacions sensorials actuen a partir dels sentiments).
      • Teoria associativa (les persones relacionen les formes amb experiències amb emocions).

      Educació física: Capacitat perceptiu-motriu

      Què són les capacitats perceptius i motrius? Per entendre què són les capacitats perceptius i motrius primer de tot hauríem de definir la paraula capacitat. Així doncs podem dir que es considera capacitat al conjunt de recursos i aptituds que té un individu per desenvolupar una tasca determinada, i que per tant és innat. Pel contrari, en canvi, tenim també el mot habilitat, que és tot allò que s'aprèn i que per tant s'adquireix amb la pràctica. A partir d'aquí, i ja sabent què són les capacitats i les habilitats, podem determinar la capacitat perceptiu-motriu com aquelles capacitats que es desenvolupen amb els diferents sentits, és a dir, depenen dels sentits i del desenvolupament del sistema nerviós de cada un. 
      Quines capacitats tenim? 
      • Percepció quinestèsica: permet que a través del cos siguem capaços sentir les experiències del món extern.
      • Percepció de l'espai.
      • Percepció del temps.
      • Equilibri.
      • Lateralitat:es considera lateralitat a la definició hemisfèrica,és a dir, si s'és dretà o esquerrà. El sistema nerviós és l'encarregat de definir la part motriu.
      • To postural.
      • Respiració.
      Com es treballa la lateralitat?
      Per poder treballar la lateralitat dels infants hem de procurar que aquests visquin com més experiències millor, és a dir, que duguin a terme les màximes activitats motrius que els hi siguin possible. A més, cal tenir en compte que conforme el nen és més petit és més fàcil modelar-ne el cervell, per tant hi ha més predisposició per desenvolupar les habilitats. 

      Educació física: Capacitats perceptius-motrius

      Per poder parlar de les capacitats perceptius i motrius primer hauríem de saber ben bé què és una capacitat. Així doncs, podríem definir capacitat a algo que tothom té, és a dir, un aspecte innat.

      martes, 21 de septiembre de 2010

      Educació física: La Psicomotricitat

      La psicomotricitat va néixer al segle XIX, tenint un gran lligam amb persones amb problemes. A mitjans dels anys 50 i a principis dels anys 60 es van crear les primeres escoles psicomotrius a França en àmbit educatiu. A Espanya, en canvi, aquestes van arribar entre els anys 70 i els 80. Aquesta està basada en tècniques diverses.

      La psicomotricitat té una sèrie de competències:
      • Descobrir el propi cos.
      • Experimentar la seva capacitat de moviment.
      • Experimentar amb diferents materials i objectes.
      • Relacionar-se amb els objectes i amb els altres.
      • Ser capaç de jugar i construir de forma cooperativa.
      El seu objectiu principal és afavorir el desenvolupament global i harmònic dels infants, i dins d'això també té l'objectiu d'afavorir el desenvolupament de la funció simbòlica, dels processos d'asseguració i del procés de descentrament. La funció simbòlica és la capacitat per utilitzar símbols per tal de representar qualsevol cosa., i es presenta de diferents maneres com, per exemple, en el joc simbòlic i en el llenguatge.

      Quan es parla de processos d'asseguració es fa referència a les accions i els jocs que realitzen els infants una vegada i una altra davant de les angoixes de pèrdua que es puguin generar. En són un exemple els jocs de seguretat profunda en els quals els infants destrueixen, s'embolcallen, s'amaguen, s'identifiquen amb l'agressor... Aquests jocs tenen la funció d'assegurar a l'infant davant la pèrdua de si mateix i de l'objecte- mare. Aquests jocs universals fan referència a tenir i no tenir, per assegurar la continuïtat de l'objecte com per a diferenciar-se d'ell i ser un mateix.
      Pel que fa al descentrament, segons Piaget, l'egocentrisme és l'aspecte fonamental del pensament dels infants de 2 a 6 anys. L'educació no ha de pretendre "alliberar" als infants d'aquest egocentrisme, sino que ha de permetre viure'l i, sobretot superar-lo, però mai negar-lo, i així ajudar als infants a sortir d'aquest sistema de referència basat en un mateix i en els propis sentiments per a diferenciar allò que és seu d'allò que pertany al seu entorn.

      Educació física: des de l'antiga Grècia fins l'actualitat

      Al llarg de l'història el joc ha servit per comunicar-se i relacionar-se. Ja des de l'antiga grècia el joc era molt important, destacant aixi els jocs olímpics que s'hi celebraven en honor als Déus. Els grecs buscaven ser recordats, i l'única manera d'adquirir prestigi era guanyar-los, per això s'esforçaven el màxim. A Roma, en canvi, va aparèixer l'esport-espectacle. A mes, en èpoques de crisi es solien organitzar jocs per entretenir.
      L'edat mitjana va ser una època amb grans crisis, i per tant molta gent moria a causa de la poca higiene, de les pestes i de la fam que passaven. En aquests moments doncs els jocs servien per a evadir-se de la societat que els envoltava. També cal destacar el fet que hi havia dues classes socials diferenciades. Per una banda la noblesa que van iniciar els jocs de taula, la dansa i també el joc amb materials com pilotes, i per l'altra banda el poble, que a partir de les festes populars van començar a crear proves de força. Durant aquest període els nens van començar a crear els seus pròpis jocs amb pocs anys de vida.
      És durant el Renaixament que es retorna als criteris de l'antiga Roma, és a dir, té lloc un retorn als clàssics. L'activitat físcia en aquesta època potenciava el nivell intel·lectual, ja que després de qualsevol activitat física estaven més presiposats a estudiar. Cal destacar que un dels esports espanyols nascuts durant el renaixament va ser l'esgrima.
      El segle XVIII va portar el modernisme, on molts problemes de salut estaven relacionats amb l'activitat física. Rosseau defensava que el desenvolupament intel·lectual dels nens estava vinculat amb la natura i el desenvolupament físic. A partir dels seus pensaments van començar a aparèixer els primers aparells gimnàstics.
      Durant el segle XIX i degut a la quantitat de lluites i guerres que van tenir lloc, l'activitat física estava molt lligada a l'exèrcit (gimnàstica sueca), i va ser un home del Regne Unit que va dir que el joc era una eina socialitzadora i educativa per crear valors, o sigui, per formar aspectes positius del caràcter. També van aparèixer els primers clubs, en el cas d'Espanya va ser el Recreativo de Huelva a principis del segle XX que va ser exportat del Regne Unit, tal i com va passar a molts altres paísos. Va ser l'època on es va començar a parlar de la psicomotricitat.
      El segle XX va ser una època que va tenir molts canvis; durant els primers anys, amb la república, es creia necessària la realització d'una hora al dia d'educació física. En canvi, amb la dictadura això no passava, a  més no hi havia mestres, sinó que eren els instructors els que feien classes a les escoles.
      L'any 1990 va entrar en vigor la LOGSE (una reforma educativa), on per primera vegada en l'història l'educació física va ser reconeguda a nivell de primària com a àrea educativa i hi ha la primera formació com a mestre de l'assignatura.
      Actualment la figura de l'especialista d'educació física és una persona que rep una formació (mestre generalista) però s'especialitza en educació física  per dominar-ho a la perfecció, ja que ha de formar part de l'equip educatiu de l'escola.

      Educació visual i plàstica

      Educació artística de l'any 1990 fins l'actualitat:
      L'autor amb més influència en els seus plantejaments en l'àmbit educatiu va ser Eliot W. Eisner. Les seves idees parlaven d'unes competències, que tenen una clara similitud amb les que han d'adquirir els estudiants de primària avui en dia , i que influeixen en l'aprenentatge artístic.

      miércoles, 15 de septiembre de 2010

      QUÈ ÉS LA PANERA DELS TRESORS?


      La panera dels tresors és una proposta de joc adreçada als infants de 6 a 10/12 mesos.
      És una activitat d'exploració que es du a terme amb la finalitat de proporcionar estímul i de potenciar el desenvolupament dels cinc sentits del nadó.  
      Aquesta consisteix en un recull d'objectes quotidians fets de materials varis, per així aportar diversitat de pes, temperatura, forma, color, olor, so i consistència entre d'altres que es posen en una panera de fons pla. La panera és situada sobre una superfície tova i llisa, compartint espai amb els infants que s'asseurán al seu costat.
      El nadó utilitza els ulls, les mans i la boca sobretot per conèixer millor els objectes que ha agafat. A través de la vista, per exemple,començen un procés de reflexió sobre el que veuen. Les mans, en canvi, li permeten el desenvolupament de nous moviments, i amb la boca descobreixen el sabor, la textura, el tamany i moltes altres característiques dels objectes de l'interior de la panera.
      També és una bona idea afegir-hi altres infants. D'aquesta manera tendeixen a l'imitació: una font d'aprenentatge que els estimula, i a més es genera una atmòsfera de complicitat.
      Així doncs podem considerar que és una didàctica molt positiva per qualsevol infant, recomanable per fer tant a la llar d'infants com en àmbit familiar.

      Us deixo un video on podreu veure clarament com el nen reacciona envers els diferents objectes que es va trobant a la panera.

      EXERCICI PRÀCTIC: INTERACTIVITAT

      Edu3.cat
      IDEES PRINCIPALS:
      • Els ordinadors són màquines per a fer càlculs i per a comunicar-nos.
      • Vennevar Bush, al S.XX va parlar de l'associació d'idees, és a dir, operar com ho fa la ment humana.
      • Ted Nelson vacrear el "XANADÚ", una xarxa semblant a l'internet, d'on en van sorgir innovacions com "l'hipertext" i "l'hipermedia".
      • Douglas Endelberg va ser l'inventor del ratolí, que va permetre una comunicació interactiva (produida a base de grafismes i símbols visuals).Als anys 90 es va inventar el CD-ROM, va servir per emmagatzemar música i imatges,  i tenia una finalitat didàctica.
      • Els videojocs potencien qualitats de l'interactivitat.
      • L'interfície són els grafismes i opcions de diàleg entre persones i l'ordinador.