miércoles, 29 de diciembre de 2010

Dropbox

El dropbox permet emmagatzemar arxius de qualsevol tipus a qualsevol ordinador i també des de la xarxa alhora. Per a poder utilitzar-lo es crea una carpeta en el nostre PC, on també s'hi pot accedir des d'interne, ja que es realitza una copia a través d'internet de tots els arxius que posem a la carpeta. D'aquesta manera tenim un mateix arxiu (amb el mateix contingut) el qual està emmagatzemat en ambdós llocs.

Per a poder tenir aquesta apliació abans t'has de registrar des de la pàgina principal: http://www.dropbox.com
A més, clicant aquí podreu trobar l'enllaç de descàrrega.

Clicant aquest enllaç que deixo a continuació (http://carolinagomezaniorte.com/sites/default/files/tour_3.jpg?1287322389) es pot veure una imatge molt interessant que representa una de les funcions més importants d'aquesta eina: ens deixa a entendre que si li passa qualsevol cosa a l'ordinador no passa res perquè els arxius estan guardats al dropbox i per tant no s'han perdut.

Aquest video en anglès extret del youtube explica molt bé com funciona el dropbox:

martes, 28 de diciembre de 2010

Conceptualització de la naturalesa de l'aprenentatge amb ordinador

  • La metàfora tutorial: l'ordinador com a tutor: 

    Aquesta metàfora representa tot aquell programari que representa el model tradicional d'ensenyament i d'aprenentatge, on l'ordinador fa de tutor a l'estudiant. L'ordinador té la capacitat de reproduir alguns aspectes de la relació entre el professor i l'alumne, ja que ambós formen la mateixa seqüència:   

    iniciació (docent/ordinador) - resposta (alumne) - avaluació (docent/ordinador)

    Tot i així els ordinadors no deixen de ser màquines, i pertant, no pot detectar les necessitats i el tipus d'error concret de cada alumne, per això és l'alumne que tria el seu nivell de coneixements. Els sistemes tutorials més utilitzats són els programes d'exercici i pràctica.

    Aquesta informació està extreta de: http://gestioinformacio.blogspot.com/2008/10/la-metafora-tutorial-l-com-tutor_24.html 


  • La metàfora de la construcció: l'ordinador com a alumne:

    És l'alumne que controla la màquina i no a l'inrevés.
    Es refereix a totes aquelles activitats on l'alumne construeix idees a partir de l'exploració en un ambient d'aprenentatge fet a partir de la descoberta. El nen, doncs, ha de descobrir i a partir d'aquí crear. Poden ser programes com Scratch o Logo (una mica més del Logo), on l'alumne crea els seus propis projectes i el professor queda en un segon pla.

    També però hi ha un altre sistema on el mestre té un paper més important: el de recolzar l'alumne amb l'aprenentatge, o sigui, es tracta d'una descoberta guiada. El que fa el professor, doncs, és tan sols seguir el procediment del nen i ajudar-lo sempre que ho necessiti.


  • La metàfora del laboratori: l'ordinador com a simulador: 
Són sistemes tancats en els que l'usuari pot manipular diversos paràmetres però no afegir-ne de nous, per tant hi ha menys llibertat que en el cas de la metàfora de la construcció Un exemple simulació pot ser el programa Crayon Physics o la Doctora xinxeta
Aquestes simulacions fomenten la reflexió i l'acció però tenen el perill de simplificar en excés els sistemes reals.
  • La metàfora de la caixa d'eines: l'ordinador com a eina
L'ordinador proporciona una experiència del món físic recreant diverses situacions. Pintar en pantalla n'és un exemple: no substitueix l'ús del pinzell i el llapis però els editors gràfics poden oferir noves possibilitats expressives i fomentar una actitud de revisió i correcció actives. També ens permet esborrar, desfer, canviar les propietats dels objectes...
L'ordinador actua com un amplificador de l'experiència d'escriure, dibuixar, classificar i permet fer les tasques d'una manera estimulant. A més, fa que ens centrem en els aspectes més reflexius, constructius i creatius.

En aquest document de google docs s'hi poden veure exemples de cada una de les metàfores: https://docs.google.com/Doc?docid=0Aa_Rmx63oL8fZGY4azJ3Y2tfMTU5aHRmMnh6aGs&hl=ca&authkey=COq6pbIP 


    El powerpoint

    El powerpoint és una bona eina de Microsoft Office per a fer presentacions ja que té moltes possibilitats creatives i també multimèdies. L'eix central del programa són les diapositives, que ens permeten posar textos, videos o altres recursos. L'extensió del programa poden ser pptx. o ppsx. Aquest programa no està en línia, per tant si es vol compartir s'ha d'utilitzar un altre recurs per penjar-lo o compartir-lo en xarxa.

    Els seus objectius en l'educació són:
    • Transmetre informació d'una manera ordenada i clara als alumnes.
    • Interactuar, emocionar, mostar, construir, incitar...
    • Fer més fàcil la comprensió d'idees que es volen mostrar.

    Aquí poso un enllaç a una pàgina del bloc d'un powerpoint que he fet , penjat a la xarxa pel SlideShare: http://laurasaiz.blogspot.com/search/label/Windows%20Movie%20Maker


    Un altre programa que també et permet la creació de presentacions, tot i que té varies característiques diferents és el Prezi (clicant trobareu un enllaç on hi ha una breu explicació de què és i d'alguna de les diferències que hi podem trobar amb el powerpoint).

    Què és el prezi?



    El prezi és un entorn virtual que permet compartir informació. Aquesta està ordenada, no per diapositives, sinó per un camí que el receptor pot anar seguint. Pot ser públic, privat o públic permetent còpia. A més, és un bon recurs per no utilitzar el doble discurs, és a dir, fer una exposició on l'emissor llegeixi tot el que està escrit, i per tant, el receptor ja pot llegir tot el que l'emissor està dient. El prezi és un bon element per crear a través de metàfores visuals (aquest és el cas del prezi que he creat).

    Un dels aspectes que aquest programa permet, a diferència d'altres com el powerpoint, és que sempre crees projectes en xarxa, i en canvi no te'l pots descarregar a l'ordinador. Això pot ser positiu ja que hi pots treballar des de qualsevol ordinador que tingui internet sense perdre el projecte creat, però també pot resultar un problema si no tens internet perquè no pots accedir-hi.

    Per últim dir que per descarregar-lo s'ha d'anar a la pàgina principal, www.prezi.com, i crear-se una conta (s'ha de clicar el botó "sing up"). Trobem tres tipus de prezi: Públic, enjoy, pro. Els dos primers es poden utilitzar gratuïtament, tot i que el prezi Enjoy per poder-lo tenir has d'estar en el món de l'educació, ja que requereix una contrasenya.