jueves, 25 de noviembre de 2010

GTIC: Edició d'imatges

El Gimp és un bon programa per a l'edició d'imatges que us podeu descarregar si cliqueu aquí.
A partir d'aquesta imatge que posaré a continuació, i amb l'ajuda del Gimp modificaré les imatges:



  • RETALLAR:
    1. Obrir la imatge
    2. Anar a "Caja de herramientas" a l'opció "Herramienta de selección de rectángulos".
    3. Seleccionar la zona que es vol retallar.
    4. Anar al menú inicial > Imagen > Recortar a la selección.
    5. Anar al menu inicial >Seleccionar > Nada
    6. Guardar amb un nom diferent (i entre 75 i 80 de qualitat).
    7.  
       

    GTIC: Creative commons

    Els creative commons són llicències que es posen a les obres i que ofereixen alguns drets a terceres persones per utilitzar aquestes obres però sota certes condicions.
    Aquestes condicions venen donades segons la llicència que s'ha escollit per a l'obra.
    Podeu trobar totes les llicències existents i com obtenir-les i utilitzar-les aquí.
    També he trobat un quadre que m'ha semblat interessant on s'hi espliquen les llicències. Deixo aquí l'enllaç per si algu n'està interessat: http://www.masternewmedia.org/images/creative-commons-license-types-pros-cons.gif

    Per últim cal dir que si mireu la part de baix del meu bloc veureu que aquest està sota una llicència de creative commons. Per a posar-la s'ha d'anar a la pàgina web que ja he linkat anteriorment. Un cop allà s'ha d'apretar l'opció: "Publica con cc". Després s'han d'escollir diverses opcions i per últim posar l'URL que correspon a la pàgina que vols per posar-hi creative commons. Si ja has fet tot això ja nomès cal copiar el codi d'HTML que et donen i enganxar-lo just davant de: </body></html a qualsevol lloc del bloc.



    Delicious: "Guardem, documentem i etiquetem"

    El Delicious és un servei de gestió de marcadors socials en web. Per poder-hi accedir primer de tot s'ha d'anar a la pàgina web i registrar-s'hi. Per a poder-ho utilitzar ràpidament i sempre que es vol, com a segon pas s'ha de baixar la barra d'eines del delicious al firefox. Un cop fet això s'ha de crear un perfil públic per a després publicar-lo en el bloc, tal i com he fet jo.
    Aquest ens serveix per linkar pàgines webs visitades i tenir-ne un registre de totes aquelles que voldràs tornar a visitar i per tant que les afegeixes a la llista. A més, et permet mostrar-ho a diferents espais web tal i com t'ho deixa fer al Blogger.

    Perquè sapigueu millor com funciona us deixo un powerpoint, en castellà, que està penjat a l'Slidesharewww.slideshare.net i la seva autora és Lourdes Barrosso. 

    GTIC: WIKI

    Els wiki són espais web on es van creant entrades (pàgines) on tots poden editar i guardar. Aquest permet fer llistes i que tothom hi afegeixi qualsevol cosa. A més, cada vegada que alguna persona actualitza, se'ls actualitza instantàniament a la resta.
    També es poden crear enllaços que creen noves pàgines i així organitzar. És molt fàcil ja que principalment només s'utilitzen tres botons principals: Editar, guardar i link (enllaçar).

    Un exemple de wikispace pot ser el que vam crear per a fer el treball col·laboratiu que us el deixo aquí, també us en deixo un altre que vam fer per educació física (clicar aquí)

    També us deixo altres wikispaces perquè pogueu fer-hi una ullada:
    Els wikis són una bona eina perquè:
    1. És una feina distribuïda.
    2. Ho pot veure tothom i així no es perd res.
    3. La informació està guardada tan sols en un lloc (per tant només hi ha una versió).
    4. Està online.
    5. Tothom hi pot col·laborar
    6. A l'història es pot veure qui ha escrit, per tant es pot saber el procés de creació del treball i també qui té les idees principals dins del grup. 
    7. Es pot posar en discussió si no s'està d'acord amb alguna cosa i tothom pot donar la seva opinió.

    martes, 23 de noviembre de 2010

    CONCEPTUALITZACIÓ: DINAR DE NADAL

    Aquest és el text a partir del qual he fet un mapa conceptual:

    El Dinar de Nadal

    Per Nadal tota la família es reuneix a casa l'avia Maria, ella fa el dinar per a tots i aquest normalment consisteix en una escudella, un plat de carn i també neules i torrons de postres. Com que l'Àvia ja es gran, normalment l'ajuden els seus dos fills en Joan i el Marc.

    En el dinar coincideixo amb les meves cosines i els meus cosins: La Maria, la Paula, en Genís i l'Eduard que són fills del meu oncle Marc. Cal dir que és un moment entranyable en el que parlem de totes les coses que ens han passat al llarg de l'any ja que ells no viuen a Barcelona com jo sinó que viuen a NewYork. Com sempre en arribar als postres en Genís fa el típic número amb els torrons d'Alacant i fa veure que se li trenca una dent. tothom riu menys la seva mare que pensa en el que costa el dentista.

    La meva germana, la Maria també ve al dinar, i aquest any ho fa amb el seu fil, en Ramon, que no menja ni escudella ni carn ja que encara té 3 mesos.

    El dinar comença puntualment a les dues del migdia i  acaba sempre a la mateixa hora, a les 5 de la tarda.


    Un cop llegiu el text podeu fer una ullada al mapa conceptual que vaig crear:

    GTIC: CONCEPTUALITZACIÓ

    Els mapes conceptuals són una bona eina per ordenar d'una manera esquemàtica qualsevol tipus d'idees. Un dels programes que existeixen per poder-ne elaborar és el CmapTools. Aquest programa és gratuït però no és lliure. Està creat per creat per l'Institute for Human and Machine Cognition. Per a descarregar-lo podeu clicar aquí.
    Aquest programa de conceptualització ens permet posar les idees principals a destacar i per tant, doncs, a l'hora de llegir-lo pots buscar més fàcilment allò que t'interessi. També cal dir que estableix una connexió directe entre els seus elements a partir dels connectors.
    El mapa conceptual ha de ser totalment objectiu, ja que forma part de l'hemisferi esquerre del cervell i no hi entren els sentiments en aquest.

    Aquí us posaré els avantatges i inconvenients que té un mapa conceptual virtual a diferència d'un mapa conceptual fet a mà.
    Avantatges:
    • Modificable
    • Potencia una bona presentació.
    • Té diversos recursos multimèdia que el fan més ric (links, fotografies..).
    • És online.
    Inconvenients:
    • Fa que hagis de dependre de l'ordinadors.
    • Necessites tenir el programa a l'ordinador en que el vulguis utilitzar.
    Un cop descarregat el programa, per començar a crear un projecte s'ha d'anar al menú principal a l'opció: Archivo> Nuevo Cmap. Seguidament sortirà un recuadre on s'hi ha de posar l'informació que es vulgui, en el cas de l'imatge  jo hi he posat: Cmaptool.


    Després, tal i com diu l'anterior imatge s'ha d'arrastrar la fletxa de sobre el requadre fins a obtenir un resultat semblant al de l'imatge que ve seguidament. S'ha de repetir aquest procés fins a tenir creat el mapa conceptual.


    Podeu veure un exemple d'un mapa conceptual que vaig crear a partir d'un text que ens va ser donat a classe: Dinar de Nadal

    martes, 9 de noviembre de 2010

    GTIC: GOOGLE DOCS

    Durant l'hora de GTIC, a classe, en petits grups hem explorat amb el Google Docs. El Google docs (Documents de google) és un servei gratuit, a l'abast de qualsevol persona, que permet crear en línia, compartir i publicar diferents tipus de documents, tan siguin documents de text, presentacions, formularis o fulls de càlcul. 

    Per saber com funcionaven, primer de tot ens hem creat una conta, i a partir d'aquest moment nomès ha estat necessari que una persona del grup fos qui crees el document i el compartis amb la resta del grup per tal que tothom hi pogués accedir.


    La primera tasca que hem realitzat ha estat un document de text, que podeu veure a continuació:



    Per a poder compartir aquest document de text al bloc he hagut de clicar el botó del costat dret del que posa: "Comparteix", un cop tenia el document obert. Seguidament seleccionar l'opció que diu: "Publica al web..", i desprès ja nomès queda modificar l'HTML del bloc posant-hi el codi que et donen.
    També es pot accedir al document a partir de l'enllaç d'URL que, seguint el mateix procediment trobes. En aquest cas, aquest URL és:  https://docs.google.com/document/pub?id=1lVA6p8uiMmn9NOgs2QZXFOXH2iAbD2uMvHD67vgru1c

    A més del document de text també vam crear una presentació, que he penjat clicant al costat dret del botó "Comparteix", i després "Publica/Incrusta". Tal i com s'ha fet amb l'altre document ara només falta copiar l'enllaç a l'HTML de l'entrada del bloc, i ja el tenim aqui!


    A part del document de text i de la presentació, el google docs ens permet la creació d¡un formulari. Amb el meu grup en vam crear un, que us poso a continuació per si voleu fer-lo. Un cop es responen les preguntes, aquestes passen a un full de càlcul dels documents de google, que tan sols el poden veure aquells que tinguin permís per part de l'administrador de l'arxiu. La creació d'aquest questionari virtual és una molt bona idea per no haver de passar cada una de les respostes a l'ordinador, com es feia anteriorment. 

    Per poder penjar el Formulari primer de tot s'ha d'anar a" Formulari" ( al menú situat a sobre l'arxiu), i seguidament a "Incrusta el formulari en una pàgina web". A partir d'aquest moment només serà necessari copiar el codi a l'apartat de "Modifica l'HTML de l'entrada del blog que volguem crear.
    Aquí teniu el Formulari:


    lunes, 8 de noviembre de 2010

    GTIC: Fluxogrames

    Els fluxogrames són una eina que s'utilitza per representar procediments que tenen l'objectiu de resoldre una tasca. Prové del món de la informàtica però actualment és ulitilitzat en àmbits molt diferents.
    Aquests permeten la planificació de tasques pròpies relacionades amb el desenvolupament de la tasca professional, però també per ensenyar als alumnes aquesta eina i et permet treballar temes com la presa de decisions, resolució de problemes, planificació, organització, apendre a ordenar idees...


    Per poder crear o llegir un correcte fluxograma s'ha de seguir una simbologia, que 


    podeu trobar clicant aquí.

    Així doncs, aquí us mostro el meu fluxograma on es mostra el procés que segueix la Laura per a travessar una cuïlla: